Nit dels Museus 2023
Foto: Xavi TorrentNit dels Museus 2023

El millor de la Nit dels Museus a Barcelona

No saps què fer per la Nit dels Museus? Aquesta és la nostra tria de les portes obertes, activitats i exposicions gratis que Barcelona ofereix als amants de l'art

Rita Roig
Publicitat

La Nit dels Museus és la nit de Reis dels curiosos, els ‘culturetes' i els amants de l’art. Aquest any té lloc el 18 de maig, de les set de la tarda a la una de la matinada, quan més de 80 equipaments de la ciutat obriran gratis i perquè gaudeixis de l’art, la ciència, la memòria i el coneixement que s’amaguen al seu interior. A més, els museus han programat visites guiades, tallers, jocs de pistes i altres activitats especials per aquesta nit tan màgica. Aquí te’n recomanem algunes, perquè et planifiquis i gaudeixis al màxim de la Nit els Museus 2024. 

NO T'HO PERDIS: Les millors exposicions de Barcelona

1. Entrar a 4 nous espais que no has vist mai de nit

Enguany, a la llista d’espais per visitar de nit se n’afegeixen quatre de nous. Així, es podran visitar per primera vegada durant la Nit dels Museus: el Museu Terra - Sala Barcelona (un nou espai d’exposicions temporals a Barcelona, dins la seu de la Fundació Carulla, al Poblenou), el Centre Martorell d’Exposicions (l’edifici del parc de la Ciutadella, que ara forma part del Museu de Ciències Naturals de Barcelona), el Museu de l’Art Prohibit i la Muralla Romana, que forma part del Servei d’Arqueologia de Barcelona.

2. Ficar el nas on no et demanen

El concepte portes obertes no vol dir només entrar gratis als llocs. Per la Nit dels Museus, les portes s'obren als més curiosos perquè fiquin el nas en edificis de la ciutat totalment de franc. A l'Espai Bombers del carrer Lleida, per exemple, podreu descobrir com és per dins un camió de bombers actual, però també podreu entrar a La Model i passejar per aquesta antiga presó o recórrer les sales de la Biblioteca Pública Arús, algunes de les quals normalment estan tancades al públic. 

 

Publicitat

3. Deixar que l'univers de Tàpies t'entri per tots els sentits

Amb portes obertes a la Fundació Antoni Tàpies aquelles persones que vulguin celebrar el centenari del naixament de l'artista podran gaudir de les exposicions Tàpies. L’empremta del zen Chiharu Shiota. Cadascú un univers, amb vvisites comentades en català gratuïtes. A més, en el marc del Festival Barcelona Poesia, tindrà lloc el recital de poemes 'En coixí d’herba', a càrrec de Miquel Desclot, acompanyat del flautista shakuhachi Horacio Curti.

 

  • Art
  • Art

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), s’ha sumat a la celebració de la diada amb una sèrie d’activitats, però també amb un esdeveniment molt especial: 'Macba des del cel'. Una proposta que consisteix en visites comentades en què el públic podrà conèixer espais del Museu que normalment tenen l’accés restringit als visitants. Així doncs, durant la vesprada del 18 de maig, obriran les portes el conjunt arquitectònic del Convent dels Àngels, on s'explicarà la seva història i el seu vincle amb la ciutat, i es podrà pujar a la torre del Centre d’Estudis i Documentació, des d’on es podrà veure Barcelona panoràmicament i s'entendrà com s’estructura la ciutat des de les seves muralles fins a la ideació del pla Cerdà. 

Aquest recorregut serà complementari a la mostra de les exposicions que actualment són presents al Macba: 'Façana Foto Festa Futur Fideus', de Jordi Colomer; 'Daniel Steegmann Mangrané. Una fulla al lloc de l’ull'; 'Visual origen. Film l vídeo l informació', i 'Preludi. Intenció poètica' de la Col·lecció del Museu. També, es duran a terme diverses activitats per tots els públics des del matí fins a la nit.

Publicitat

5. Gaudir de l’art al ritme de la música

 

Per aquesta especial nit, diversos museus i espais de la ciutat ofereixen espectacles musicals. Al MNAC es farà un taller de cakewalk obert a tothom, a càrrec de Swing Maniacs, i la SoundTrack Orchestra hi posarà música en directe. Al Museu de l’Art Prohibit*, a més de les portes obertes, hi haurà un concert de “música prohibida” a càrrec del Duo Aidan de violí i piano. A l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona i el CaixaForum, a part d'entrar gratis a les exposicions que s'hi ofereixen, podreu gaudir de música jazz. Al Recinte Modernista de Sant Pau hi haurà un concert de la Joventut Clàssica Orpheus i una jam de lied de la Fundació Victoria de los Ángeles. I, finalment, al Museu Picasso de Barcelona Siddharth G. Singh i Fito Conesa faran una sessió "musicofestiva" al voltant de la natura existent i il·lustrada. 

 

 

6. Observar la ciutat des del Mirador Torre Glòries

La Nit dels Museus pot ser l’oportunitat que esperaves per veure la ciutat des d’una perspectiva de 360° a més de 125 metres d’altura. A dalt de tot del Mirador Torre Glòries, a més, podreu veure a impressionant escultura Cloud Cities Barcelona i l’exposició sobre ecosistemes urbans més innovadora d’Europa.

 

Publicitat
  • Mediterrània

El Santa Mònica, al capdavall de la Rambla, fa portes obertes de la seva mostra immersiva 'L’altre costat': nosaltres la vam visitar i ens va encantar explorar els camins de l'inconscient i els altres estats de consciència.  A part, a partir de les 18.00 hores i fins a mitjanit, es podrà seguir la performance 1518/840. Transitar l'invisible, que és oberta a tothom, on un músic i un grup de performers viuran una immersió extàtica durant set hores de ball irrefrenable. El nom d'aquesta inquietant experiència parteix de l'any 1518, en què hi va haver la 'rave' més llarga de la història a Estrasburg, i el número 840, que fa referència a la quantitat de vegades que Erik Satie va dir que s'havia de tocar la seva peça per a piano, 'Vexacions'. Xavi Lloses, seguirà les indicacions de Satie per la interpretació de Vexacions: tocar 840 vegades la peça, mentre que Zoe Balasch impulsa una performance grupal al ritme de la música. 

  • Museus i institucions
  • Història
  • La Barceloneta

L'únic edifici conservat del vell port de Barcelona que data de 1881 acull el Museu d'Història de Catalunya, que vol conservar i exhibir una col·lecció que permeti donar a conèixer els fets històrics i la vida quotidiana dels ciutadans del nostre país. Per aquesta vetllada tan especial, la mostra permanent 'La memòria d’un país' s'obrirà a tothom perquè el públic gaudeixi d'un recorregut interactiu per èpoques, cultures, esdeveniments i personatges de la història de Catalunya. A més, hi haurà escenes teatralitzades en diferents espais i la proposta “Tastets d’història”, amb informació a les sales sobre l’alimentació de cada època i la possibilitat de fer un tast al restaurant del museu.


Publicitat
  • Museus i institucions
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

El Cercle Artístic de Sant Lluc és un espai de creació artística, ja sigui per pintar, esculpir, fer gravat, o qualsevol altra expressió artística. Per la Nit dels Museus fan portes obertes a la seva seu, que és al Palau Mercaders. També s’hi farà una sessió de dibuix amb model en viu, que acabarà amb un museu efímer.

10. Quedar-se bocabadat a l’Espai Xavier Corberó

Caldrà reservar-ho prèviament, però aquest any per la Nit dels Museus podreu entrar en un dels edificis més fantasmagòrics, hipnòtics i valuosos del nostre patrimoni. Està a Esplugues de Llobregat i és obra de Xavier Corberó, qui va dissenyar aquest conjunt ple de columnes, arcs i miralls. Segur que l'heu vist a l'anunci de la plataforma 3Cat o us sona perquè apareix al videoclip de 'Vampiros', de Rosalía i Rauw Alejandro. Fa poc us explicàvem que la seva casa i taller està a la venda per sis milions d'euros, així que la visita valdrà la pena segur!

 

 

Publicitat

11. Passejar entre fanzines al CCCB

Al CCCB faran portes obertes a l’exposició 'Subúrbia. La construcció del somni americà', que ens endinsa en l’imaginari de la casa familiar idíl·lica i mostra com s’ha presentat aquest estil de vida des de la ficció i la indústria de l’entreteniment. També presentarà una sessió del Poetry Slam Barcelona. 

A part, durant el dissabte 18 de maig, el museu acollirà per segona vegada l'Anti-Gutterla fira d’autoedició i microedició gràfica i sonora derivada del Gutter Fest. Hi haurà concerts, tallers i un mercat d’autoedició de més de 60 expositors del món del fanzín, el còmic, la il·lustració i altres formats durant tot el dia. En el programa hi ha noms com Tronco, Pablo Volt i J.G.G., Elsa de Alfonso, Tigre Balsámico, Tetas Frías i Missex, Taller Fosforito, escola La Gossa i Emma Roulette.

 

El Top 10 de les exposicions no et pots perdre per la Nit dels Museus

  • Art
  • El Raval

De què va? Les parets del MACBA, sempre d’un blanc immaculat gairebé quirúrgic, s’han tenyit de blau marí i taronja per l’ocasió. L’exposició dedicada a Mari Chordà, una icona del feminisme i l’art de casa nostra, per fi honora la trajectòria que aquesta gran artista sempre ha merescut. 

Per què hi heu d'anar? Per divagar entre obres plenes de color i símbols sobre el plaer, el desig, la sexualitat i la maternitat. Hi descobrireu l'empenta d'una creadora avançada al seu temps que va participar en les Primeres Jornades Catalanes de la Dona, va fundar una editorial feminista i va obrir un bar amb les amigues en la grisor del franquisme i la transició. En les vagines, secrecions i cossos gestants hi sentireu vibrar el caràcter sincer i combatiu de la Mari Chordà, que també hem intentat plasmar en aquesta entrevista

  • Art
  • El Raval

De què va? El CCCB homenatja a una de les figures més importants de la història del cinema. Agnès Varda, fotògrafa, artista, cineasta i pionera de la Nouvelle Vague és estimada i reconeguda arreu de França com una figura maternal i inspiradora. Però la coneixem, els catalans?

Per què hi heu d'anar? Per endinsar-vos en la vida, l’obra i les històries fascinants d’aquesta creadora lliure, moderna i compromesa amb el seu entorn polític que, fins i tot abans que Truffaut o Godard, Varda va obrir el camí del moviment cinematogràfic de la Nouvelle Vague, trencant normes i clixés en les més de quaranta pel·lícules que va filmar entre llargmetratges, curtmetratges, ficcions i documentals. 

 

Publicitat
  • Art
  • Dreta de l'Eixample

De què va? La gran exposició de l’Any Tàpies arriba a Barcelona després de ser presentada al Bozar de Brussel·les i al Reina Sofia, a Madrid. S'hi agrupen més de cent obres procedents d’arreu del món, algunes de les quals es presenten a Barcelona per primera vegada. 

Per què hi heu d'anar? Per explorar en profunditat la figura de Tàpies, tot fent un recorregut del 1943 al 2011 que no se centra en la vida de l'artista, sinó en com Tàpies anava situant-se al món, relacionant-se amb l’art i amb ell mateix al llarg de la seva trajectòria. Les obres permeten conèixer les investigacions plàstiques que van obsessionar a l’artista durant tota la vida i que el van dur a experimentar amb tota mena de suports, tècniques i materials: hi ha dibuixos, collages, pintures, objectes i escultures de paper, cartó, fusta, pols de marbre, bronze o vernís. 

  • Art
  • Pintura
  • Sants - Montjuïc

De què va? Suzanne Valadon va ser pintora, dibuixant i gravadora al Montmartre bohemi d’inicis del segle XX. Ara, el MNAC ofereix un viatge per la seva trajectòria artística trepidant que es plasma entre línies sinuoses, una empremta cromàtica intensíssima i unes pintures plenes a vessar d’objectes i figures. 

Per què hi heu d'anar? La mostra t’acompanya a poc a poc per la transició de musa a artista única en el Montmartre de les avantguardes per la seva mirada singular als temes de moda. Els retrats a les prostitutes de París o els nus femenins demostren que va retratar amb cura un món que coneixia de prop i que no volia tractar ni amb distància ni amb condescendència. La mostra també dedica un espai a la relació de sis mesos que Valadon va tenir amb el compositor Erik Satie, després que ella trenqués amb Miquel Utrillo, i de la qual n’han quedat un retrat que ella va fer d’ell i un dibuix que ell va fer de la pintora, amb un traç infantil, sobre una partitura. 

Publicitat
  • Art
  • Art

De què va? Tuan Andrew Nguyen és el guanyador de la vuitena edició del Premi Joan Miró, un reconeixement que destaca artistes que mantenen el llegat de Joan Miró i els seus ideals. Nascut a Saigon i criat com a refugiat als Estats Units un cop acabada la guerra, aquest artista utilitza la seva experiència personal i la història del seu país com a fil conductor de la seva obra. Així, d’entrada, pot semblar sorprenent que un artista vietnamita faci art que s’assembli al que Miró va cultivar al llarg de la seva trajectòria. Però els seus mòbils metàl·lics (més grans o més petits, alguns daurats i d’altres platejats, inspirats en l'obra de Calder) tenen una essència mironiana innegable. 

Per què hi heu d'anar? Els mòbils de Nguyen estan fets amb fragments de bombes i projectils que es van utilitzar durant la Guerra del Vietnam. Ens parlen de la violència d'aquest conflicte mortífer, però també tenen el seu costat sanador: són peces sonores, afinades per tal d’emetre freqüències amb propietats guaridores, similars a les d’un gong. Així, l’obra de Nguyen ens convida fer un camí del trauma bèl·lic a la sanació col·lectiva. 

  • Art
  • La Font de la Guatlla

De què va? Partint de la idea que el “paisatge” és un invent de l’art, aquesta exposició reuneix obres de la Col·lecció d’Art Contemporani Fundació ”la Caixa” i d’altres procedències per abordar la natura des de la cultura.  

Per què hi heu d'anar? Per descobrir com el paisatgisme ha influït en la nostra percepció de la natura i la nostra capacitat d’emoció davant dels fenòmens naturals. A través d’obres d’artistes com Tacita Dean, Patricia Dauder, Miquel Barceló, Joan Fontcuberta, Bleda & Rosa, Cristina Lucas, Perejaume, Andreas Gursky o Rémy Zaugg, podem recórrer les diferents maneres que hi ha hagut, al llarg de la història, d’enquadrar la mirada i representar l’entorn, una pulsió humana que ha existit des que hem sigut conscients de la immensitat del món. 

Publicitat
  • Art
  • Art

De què va? El Museu Antoni Tàpies ha convidat un artista a cobrir la seva façana amb tessel·les de plàstic groc. Són 123 metres quadrats d’un gran tapís que vol ser un recordatori del nostre passat colonial i esclavista i que duen la signatura de Serge Attukwei Clottey.

Per què hi heu d'anar? Per decobrir l'obra d'aquest creador de Ghana, 1985) converteix bidons de plàstic i altres materials de rebuig que els països rics abandonen al seu país en tapissos de colors, una pràctica que ha batejat amb el nom d’afrobidonisme i que vol assenyalar la història geopolítica i el present neocolonial d’Àfrica.

https://media.timeout.com/images/106047042/image.jpg
Rita Roig
Editora Cultura i Notícies
  • Art
  • Ubicació

De què va? La galeria Ana Mas Projects presenta la primera exposició en solitari de l’artista emergent Rita Sala Treig, a través de pintures a l’oli de gran format, explora com els humans ens relacionem amb l’espai i com els llocs que ocupem donen sentit a les nostres vides.

Per què hi heu d'anar? Per descobrir aquesta artista que genera imatges que creen combinacions ullprenedores de colors i figures, on el moviment i el dibuix hi juguen un paper important, que no deixen de ser creacions de paisatges. Les imatges surten també de familiaritzar-se amb una zona rural específica, a Fulleda, Lleida. A través de caminades, observacions del paisatge i reflexions sobre la relació entre l’espai temps, Sala construeix ambients captivadors que conviden el visitant a la contemplació conscient. 

Publicitat
  • Art
  • Art

De què va? 170 persones que es troben a la presó han participat en aquesta mostra del Santa Mònica. Durant deu mesos, l’artista Antoni Hervàs ha visitat diversos centres penitenciaris i ha anat teixint relacions creatives i afectives amb els interns; el resultat és aquesta mostra que ens convida a reflexionar sobre la percepció del temps a la presó. 

Per què hi heu d'anar? Per caminar entre peces d’una expressivitat innegable, gairebé visceral que parlen de la situació de tancament, la vulnerabilitat acumulada i la sensació d’un pas del temps al marge del curs de la societat normativa. Amb la tècnica del “dibuix expandit”, cada peça integra dibuixos, pintures, ceràmiques i altres creacions en forma de tòtems que permeten conèixer com s’experimenta el passat, el present i el futur a la presó de la mà de les persones que millor ho poden explicar.

  • Art
  • Sants - Montjuïc

De què va? Per primera vegada, les capsetes, joiers i cofrets d’Adolf Fargnoli s’exposen a Barcelona. L'exposició reuneix l’obra d’aquest ebenista i orfebre d’origen italià, que va formar part del cercle d’artistes i artesans que es van donar a conèixer a Girona al voltant de la figura de l’arquitecte Rafael Masó. 

Per què hi heu d'anar? Es diu de Fargnoli que va ser un gran mite de la Girona noucentista, que va dedicar la seva vida a perfeccionar la tècnica de la talla de fusta. Les seves arquetes de fusta tallada amb aplicacions metàl·liques i interiors folrats de seda van generar l’admiració de crítics, artistes i intel·lectuals i el van dur a participar en cinquanta exposicions nacionals i internacionals entre 1918 i 1933. Pilar Vélez, la comissària de la mostra, s’ha dedicat a treure a la llum nombroses peces desconegudes de l’artista i alguns dels seus imitadors, fins al punt de recopilar-ne 90 (especialment capsetes i creus de fusta tallada amb aplicacions ceràmiques) que ara llueixen a les sales del MNAC. L’exposició també descobreix la vida i la trajectòria de l’artista gràcies al llegat de la seva família i altres testimonis, així com la seva altra faceta, la de grafista. 

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat