Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
La Model
Foto: Josep Maria de Llobet / Ajuntament de Barcelona

El millor de la Nit dels Museus a Barcelona

Portes obertes, activitats i exposicions gratis per gaudir de la Nit dels Museus a Barcelona

Rita Roig
Escrit per
Rita Roig
Publicitat

La Nit dels Museus és la nit de Reis dels curiosos, els ‘culturetes' i els amants de l’art. Aquest any té lloc el 13 de maig, de les set de la tarda a la una de la matinada, quan 90 equipaments de la ciutat obriran gratis i perquè gaudeixis de l’art, la ciència, la memòria i el coneixement que s’amaguen al seu interior. A més, els museus han programat visites guiades, tallers, jocs de pistes i altres activitats especials per aquesta nit tan màgica. Aquí te’n recomanem algunes, perquè et planifiquis i gaudeixis al màxim de la Nit els Museus 2023. 

NO T'HO PERDIS: Les millors exposicions de Barcelona

7 nous espais als quals no has entrat mai de nit!
Foto: Josep Maria de Llobet / Ajuntament de Barcelona

7 nous espais als quals no has entrat mai de nit!

Aquest any hi ha 7 equipaments que per primera vegada obriran les portes en La Nit dels Museus. Serà una oportunitat única per visitar de nit l'edifici brutalista de l’Antiga seu editorial Gustavo Gil, La Model, el Mirador Torre Glòries, el Moco Museum, el MUHBA Bon Pastor, el MUHBA Santa Caterina, i Refugi antiaeri de la plaça del Diamant. 

Mercat, tallers, música i poesia al CCCB
© CCCB, Aleix Plademunt, 2022

Mercat, tallers, música i poesia al CCCB

Al CCCB, per la Nit dels Museus hi haurà el Poetry Slam Barcelona amb Danez Smith (a les 21 h, gratuït) i, durant el dia, s'hi celebrarà l'Anti Gutter.

Aquest petit festival és l'avantsala del Gutter Fest, la fira d’autoedició i microedició gràfica i sonora, que se celebrarà a Can Balló. Durant el 13 de maig, hi haurà tallers i actuacions musicals durant tot el dia al Pati de les Dones, i l'entrada serà lliure. 

A més, l’entrada a l’exposició “Constel·lació gràfica” serà gratuïta entre les 19 i la 1 h.

 

Publicitat
Música secreta enmig del Jardí Botànic
Jardí Botànic de Barcelona

Música secreta enmig del Jardí Botànic

El frec entre les fulles dels arbres del Jardí Botànic, el brunzit dels insectes que hi habiten i l'aleteig dels ocells que passen per allà es fondran amb els sons musicals ompliran aquest espai natural durant la Nit dels Museus. L'activitat gratuïta 'Música secreta' és una proposta envoltada de misteri: en algun lloc del Jardí trobareu una artista “secreta” que interpretarà les seves cançons en un format íntim i exclusiu.

Teatre pictòric a la Vila Casas
Fundació Vila Casas

Teatre pictòric a la Vila Casas

Al Museu Can Framis de la Fundació Vila Casas hi haurà un espectacle de teatre. La companyia Terra Teatre hi representarà sis actuacions extretes de l’espectacle 'El pintor del silenci', en les quals tres personatges amb màscara de pintor faran les seves creacions, convidant tot seguit el públic a participar en l’acció. 

 

Publicitat
Ciència per a tots els públics al CosmoCaixa
CosmoCaixa

Ciència per a tots els públics al CosmoCaixa

Un any més, el Museu de la Ciència CosmoCaixa se suma a la Nit dels Museus obrint les portes gratuïtament i ampliant l’horari fins a l’1 de la matinada perquè visitis de nit la sala Univers, el Bosc Inundat i el Mur Geològic. 

Ara bé, també hi ha activitats gratis: podràs explorar l’univers al planetari, fer visites comentades i participar en diferents tallers on podreu explorar el món microscòpic, resoldre enigmes i reptes científics o descobrir materials que tenen propietats inusuals.

Una constel·lació de sons al MACBA
Ana Larruy

Una constel·lació de sons al MACBA

'Jamsa', en àrab, o 'Tafust', en amazigh, és un mot que fa referència a la mà de Fàtima, un símbol de protecció i defensa. Partint d'aquesta idea, la cantant Ikram Bouloum presentarà la seva música a l'atri de l'edifici Meier, al cor del MACBA, seguida d'un DJ set de Pasaporteman.

A part, el MACBA farà portes obertes durant la Nit dels Museus 2023 i podreu visitar gratis l'exposició de l'artista Bouchra Khalili, sobre colonialisme i memòria, que entrarà en diàleg amb la música africana que sonarà al museu. 

 

Publicitat
4 hores de música al Museu Marítim
Foto: Museu Marítim

4 hores de música al Museu Marítim

El Museu Marítim de Barcelona ofereix portes obertes la Nit dels Museus, des de les 19 h i fins a la 1 de la matinada, perquè visiteu les Drassanes Reials i les seves exposicions.

A més, durant aquestes hores hi haurà música en directe ininterrompuda, amb l’orquestra del Raval Simfònic, la Raval’s Band, la Big l’Em Bandm, el Grupcello.cat, la coral dels Trencacors, la coral de les Flors de Maig, els Musica’ls Choirs i Smiling, agrupacions musicals de l’Escola de Músics i JPC. 

Visita guiada ‘Gent del barri: històries humanes del Born a El Born CCM
El Born CCM

Visita guiada ‘Gent del barri: històries humanes del Born a El Born CCM

Les cases i els carrers del conjunt arqueològic del Born han sigut l’escenari de grans històries. En voleu conèixer algunes? N'hi ha d’amor, de venjança, d'alegria i de por. Són històries que parlen dels antics habitants del Born.

Aquesta visita guiada permet entendre la vida a la ciutat del Born a través de cinc històries.

Publicitat
Visca Picasso! i el seu Museu
Foto: Museu Picasso

Visca Picasso! i el seu Museu

Al Museu Picasso es podrà visitar la col·lecció Picasso i l'exposició temporal Carmen Calvo. A més, la comparsa Visca Picasso!, que escenifica elements pictogràfics destacats de l'artista, animarà l'ambient juntament amb joves talents del Conservatori del Liceu que presenten creacions inspirades en obres de Picasso. Tot un espectacle que els visitants podran gaudir des de les 19 h fins a la 1 de la matinada

El Top 10 de les exposicions no et pots perdre per la Nit dels Museus

  • Art
  • Pintura
  • Sants - Montjuïc

De què va? Suzanne Valadon va ser pintora, dibuixant i gravadora al Montmartre bohemi d’inicis del segle XX. Ara, el MNAC ofereix un viatge per la seva trajectòria artística trepidant que es plasma entre línies sinuoses, una empremta cromàtica intensíssima i unes pintures plenes a vessar d’objectes i figures. 

Per què hi heu d'anar? La mostra t’acompanya a poc a poc per la transició de musa a artista única en el Montmartre de les avantguardes per la seva mirada singular als temes de moda. Els retrats a les prostitutes de París o els nus femenins demostren que va retratar amb cura un món que coneixia de prop i que no volia tractar ni amb distància ni amb condescendència. La mostra també dedica un espai a la relació de sis mesos que Valadon va tenir amb el compositor Erik Satie, després que ella trenqués amb Miquel Utrillo, i de la qual n’han quedat un retrat que ella va fer d’ell i un dibuix que ell va fer de la pintora, amb un traç infantil, sobre una partitura. 

  • Art
  • Sant Martí

De què va? Aquesta gran instal·lació comprèn quatre dècades de treball amb 'fotocollage' de l'artista Pep Duran Esteva. Totes les obres que podem veure a l’exposició són inèdites i estan fetes amb papers que el creador ha anat intervenint al llarg de tots aquests anys.

Per què hi heu d'anar? Perquè l'artista, que ve del món de l’escenografia, transforma el museu en un escenari on el públic pot trobar petites intervencions, al llarg del recorregut de la mostra, que actuen com escenes, diàlegs o monòlegs oberts. 

 

Publicitat
  • Art
  • Art

De què va? L’accés a la planta -2 de la Fundació Tàpies s’ha llevat cobert d’un fil vermell que teixeix una immensa teranyina. Les escales que ens condueixen a les sales d’exposició ara semblen una cova cap a l’infern, però en realitat només ens donen la benvinguda a les creacions de Chiharu Shiota, una artista japonesa que presenta aquesta mostra sorprenent i plena de simbolismes. 

Per què hi heu d'anar? Perquè l’obra de Chiharu Shiota ens parla de la fragilitat de la vida, de la memòria i del vincle amb la terra a través d’aquestes teranyines de color carmí que, a dins, atrapen objectes quotidians com unes sabates o unes claus

  • Art
  • El Raval

De què va? Una casa unifamiliar de propietat, envoltada de gespa, amb piscina al jardí del darrere i un parell de cotxes dormint al garatge. Segurament aquesta és la idea que aflora al cap de la majoria quan sent l’expressió “somni americà”. El CCCB dedica una mostra als reptes de la ciutat agafant d’excusa aquest model urbanístic suburbial.

Per què hi heu d'anar? Des de l’inici dels suburbis amb la revolució industrial, passant per l’auge de la vida en urbanitzacions perifèriques després de la Segona Guerra Mundial, l’exposició explora també la part fosca de la vida residencial i els futurs postsuburbials que ens esperen.

Publicitat
  • Art
  • La Font de la Guatlla

De què va? Aquesta mostra del CaixaForum és un recorregut pels 5.000 anys de pensament espiritual, però fixant-nos en el poder femení i la seva materialització en escultures, objectes sagrats i obres d’art de diversos continents, des del món antic fins a l’actualitat.

Per què hi heu d'anar? Per gaudir de 154 peces del British Museum, que entren en diàleg amb obres contemporànies per fer-nos reflexionar sobre el poder femení i la feminitat, i la seva relació històrica amb ideals com la saviesa, la passió, el desig, la guerra, la justícia o la misericòrdia.

  • Art
  • Fotografia

De què va? Consuelo Kanaga, fotògrafa nord-americana, va retratar els conflictes socials de la seva època al llarg de sis dècades.

Per què hi heu d'anar? Des de la pobresa urbana fins a la lluita pels drets dels treballadors, passant pel terror de la segregació racial i la desigualtat social, Kanaga va abordar gèneres de tota mena i es va fer especialment famosa pels retrats de la comunitat afroamericana, que mostraven amb emotivitat, tècniques formals modernistes i una política documental radical, la realitat social d’aquest grup. 

Publicitat
  • Què fer
  • Festivals
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

De què va? Una investigació sobre la vida i obra de Carles Santos feta per Ona Balló i Elena Lasala en col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya i el Museu de la Música de Barcelona. La mostra, que es pot veure del 14 de març al 21 de juliol al Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa, ofereix una visió completa de la figura de l'artista i la trasllada al moment actual. 

Per què hi heu d'anar? La idea de l'exposició neix de l'estreta relació que van mantenir Joan Brossa i Santos durant la seva joventut i de com aquest vincle va influir positivament a la trajectòria artística d'ambdós.

  • Art
  • Art

De què va? L’exposició de ceràmiques de Miquel Barceló a La Pedrera duu un nom que fa referència a l’admiració que l’artista sent per les civilitzacions que van viure i crear abans que nosaltres. La mostra comprèn tres dècades de treball, des de les primeres obres africanes, de 1994, fins a la producció més recent. 

Per què hi heu d'anar? Per ser rebuts, a l'entrada, per una paret blava d'on treuen el cap peixos salvatges, que són alguns dels animals presents a les creacions del mallorquí. A través de la ceràmica, que per l'artista és només una altra forma de pintura, conviureu amb tonyines, toros, crancs, cérvols, calaveres i pedres volcàniques, tot endinsant-vos en l'imaginari natural i primitiu de l'artista mallorquí.  

 

 

Publicitat
  • Art
  • Sants - Montjuïc

De què va? Del paper que va jugar l'art en l'antijudaïsme, durant l'època medieval.

Per què hi heu d'anar? Per entendre que si bé la diferència existeix, l'alteritat es construeix, a través d'un recull obres d'art de tota mena que ens permeten conèixer quin retrat se'n va fer, dels jueus i els conversos, per part dels cristians, a l'Espanya d'entre el 1285 i el 1492. 

 

  • Art
  • Art

De què va? Agafes el torn en una sala d’espera. Quan et criden, entres en una sala, t’estires en un llit i et mors. Així comença el recorregut laberíntic, immersiu i lúdic en què consisteix la nova exposició de l’Arts Santa Mònica. Sota el títol ‘L’altre costat’, la mostra et convida a abandonar la vida material per explorar el més enllà: per alguns artistes això vol dir els somnis, per altres, l’inconscient, el plaer, la mort o la resurrecció.

Per què hi heu d'anar? Per descobrir obres de 10 artistes locals i internacionals recorrent una exposició laberíntica. Peces d'art que són inflables on moure el cos, constel·lacions que pengen del sostre, instal·lacions que et permeten tenir un diàleg amb tu mateix i obres d'art que parlen i no et deixen desviar la mirada cap a un altre lloc. 




Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat