Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Els entrepans més originals de Barcelona
Santo Porcello
© Maria Dias Santo Porcello

Els entrepans més originals de Barcelona

Entrepans de la ciutat que cal que coneguis. Bon profit!

Per Ricard Martín
Advertising

Bons temps per a l'entrepà, que ofereix vessants molt diverses. Ja comencem a tenir de tot: a més de l'omnnipresenti un xic carregosahamburguesa, tenim llocs especialitzats en 'hot dog' català, rostit de porc 'made in USA', o receptes de guisats de la iaia entre llesca i llesca. El bon entrepà està descentralitzat, el trobem per tota la ciutat. Feu un cop d'ull a aquesta petita llista: entrepans de Barcelona que heu de conèixeri queixalar!sí o sí.

NO T'HO PERDIS: els 50 millors restaurants de Barcelona

Chivuo's
©MariaDias

Chivuo's

Restaurants Cuina dels nadius americans Vila de Gràcia

Pronuncieu Chivúos, amb accent a la 'u'. Aquest bar, tot de fusta i acollidor, és l'invent de dos cuiners barbuts i veneçolans, amb experiència als Estats Units i en l'alta cuina catalana. El concepte és senzill, però portat a terme amb talent i personalitat: cinc entrepans de receptes nord-americanes que van més enllà de l'hamburguesa, i cinc tiradors de cervesa artesanal local. Un exemple: el portentós entrepà de 'pulled pork', porc rostit amb espècies durant dotze hores, amb salsa barbacoa i ceba confitaada. El seu cheesecake, servit en un pot de melmelada, val un tast i dos. Ho fan bé: cal apartar la clientela ianqui per seure.

Entrepanes Díaz
©IvanGiménez

Entrepanes Díaz

Restaurants Bar d'entrepans Dreta de l'Eixample

La visió de l'entrepà del Kim Díaz, factòtum de Bar Mutis i Bar Mut, s'ha concretat en una elegant barra de bar vintage –homentage als bars madrilenys dels 50– i una carta d'uns deu d'entrepans de cuina de carn i peix sorprenents, pura tradició en entrepà: 'bocata' de kokotxas al pil-pil, entrepà de calamars en la seva tinta o un de botifarró de Jaén excel·lent. Són entrepans de cuina i sofregit amb molt de protagonisme del peix. "Amb molta substància", diu Díaz. Amb un pa, del forn Sant Josep, cruixent, que aguanta salses i temperatures, i que és lleuger, sense mantega. Tenen tapes de fregidura estil gadità molt reeixides, canya ben tirada i una política de contractar només cambrers majors de 50 anys.

Advertising
Torpedo
© Maria Dias

Torpedo

Restaurants Bar d'entrepans

Moviment en l’univers entrepà: en Rafa Penya (Gresca) ha obert un bar d’entrepans, el Torpedo. Homenatge a Chiquito? Al gàngster de Bernet i Abulí? En Biel Gavaldà (ex Gresca, ex hotel Empúries i al capdavant del Gresca càtering) ens explica que el nom és d’una pluja d’idees: “Això petarà com un torpedo!”. “No hem anat al model d’apilar tres pams entre llesques, sinó als sabors concrets”, recupera Gavaldà. Un exemple biquiner: el de pastrami de llengua, amb pa de motlle croissant de Triticum i una mostassa d’herbes; el paladar et xuta tots els ingredients en un únic sabor càlid, picant i mantegós directe al cervell. I l’entrepà d’albergínia rostida amb tomàquets secs –pa de burger del forn Sant Josep– és tan pecaminosament bo que sembla que no pugui ser vegetarià. 

La Porca
© Irene Fernandez

La Porca

4 de 5 estrelles
Restaurants Bar d'entrepans El Poble-sec

Aquí tot és bo i fa patxoca: des del logo –un morro de porc El receptari són adaptacions de l’artesania materna, practicada durant anys en un bar de menú i un càtering.. Treballen amb producte de temporada de Cal Garrigosa, d’Abrera, que els proporciona, per exemple, el gustosíssim tomàquet que combinen amb una deliciosa burrata de Can Luc. Cada mes s’empesquen plats nous per afegir al seu fabulós entrepà de porc cuinat durant tres hores, la gran ensaladilla, el sorprenent tàrtar de fuet o l’entrepà de mandonguilles de pollastre. Feu via al Poble-sec!

Advertising
Bar La Central
Foto: Maria Dias

Bar de La Central

Bars i pubs Cafeteries El Raval

Satan’s Coffee Co. i Stefano Colombo (Xemei) gestionen la cafeteria-restaurant de la llibreria La Central, als jardins de la Casa de la Misericòrdia. Un fet transcendent; s’obre al barceloní un espai eclesial tancat durant dècades. I no és un espai qualsevol: El Bar Central, d’autoservei, té un jardí interior, dividit en dues parts. Una és el pati principal, una fantasia gòtica amb palmeres, troncs nuosos i tarongers, que van trobar envaïda de terra i males herbes, i han recuperat amb llambordes i rajoles centenàries. El lloc és una delícia, i els entrepans de la carta són un deliri. Han trobat un punt de senzillesa gurmet idoni i màgic. Un exemple claríssim és l'entrepà de bacallà esqueixat amb alvocat, quasi guacamole, o el de kimchi amb formatge. El pa és de motllo, estil 'french toast', flonjo, immillorable.  

Santo Porcello
© Maria Dias

Santo Porcello

Restaurants Bar d'entrepans Sant Antoni

Parlem de catalans que fan coses italianes: en Toni Pol –que amb la seva dona Nicoletta Acerbi van obrir el Due Spaghi, excel·lent encreuament italocatalà– expandeix negoci amb el Santo Porcello, un bar d’entrepans italians porta amb porta. Ara bé, el Porcello “és un lloc cent per cent italià”, explica. Sobretot perquè a Barcelona “amb prou feines existeix la cultura de l’entrepà italià. Hi ha llocs d’entrepans cuinats, però pocs que tinguin aquesta cura italiana de fer una mescla d’embotit, verdura, formatge i salseta”. I té raó. El pa, clau del triomf, és fet a mida per la Yellow Bakery; “perquè el pa català és molt bo però té molt sabor, i en el cas del panini cal un pa més neutre que subjecti sense menjar-se els ingredients”, diu. I quan tastes una meravella com el Bologna Grossa –amb pesto de pistatxo, mortadel·la de veritat, suau formatge scamorza fumat i oli balsàmic– entens què vol dir. Pol és un filòsof i erudit de l’entrepà i vehicula aquest coneixement en unes deu receptes exquisides (el Gambardella, amb porchetta i verdures brasejades és l’altre must de la casa).

Advertising

Narciso

Restaurants Tavernes

El Narciso és una de les millors coses que han passat al carrer de la Princesa en els últims anys. A la cantonada amb el carrer de Civader trobareu aquest reducte autènticament italià on fan entrepans amb 'schiacciata' –focaccia toscana condimentada amb oli i sal– i embotits i formatges irresistibles. El més bàsic, de mortadel·la amb salsa de tòfona (4,50 euros), és cruixent i orgàsmic. Si teniu alguna moneda més a la butxaca, afegiu-hi mozzarella i una copeta de spritz. El toscà Francesco Giusti i el colombià Javier Pedrosa han refet una piadineria ruïnosa en un bar italià, especialitzat en entrepans de 'schiacciata', focaccia toscana que vol dir ‘comprimida’. El Narciso és un cop de puny cantoner (a Princesa!) preciós: evoca un pati toscà dins una cocteleria, amb una nevera/taulell de xarcuteria italiana top. “Cada entrepà es fa des de zero davant teu, en diem 'art fast food'”, diuen orgullosos. Amb raó: un dels grans forns de la ciutat els fa el pa segons la seva recepta. I de les nou schiacciata, no puc oblidar la de porchetta amb crema de nous. L’horari és intensiu, tan apte per al take away frenètic com per a l’'slow food': taules d’embotits i formatges selectes, vinets i còctel. Aquest Narciso no és egoista: també projecta el seu amor cap a vosaltres. Visca!

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising