Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Barcelona
Foto: Shutterstock

13 coses que passaran a Barcelona el 2023

Concerts, dates per gravar a foc al calendari, fites i primeres vegades: Barcelona té tot un any per sorprendre'ns!

Eugènia Güell
Escrit per
Eugènia Güell
Publicitat

Estimada Barcelona,

Com portes que estiguem a res de començar el 2023? Mirar enrere sempre costa, però tant tu –la millor ciutat del món– com jo –el teu horòscop de confiança– sabem que aquest any ha estat ple de coses bones. És més: has passat un any de cinc estrelles... Michelin. Per no parlar dels còctels: cada vegada més i millor. No totes les ciutats poden dir que són una de les capitals mundials de la cocteleria, i tu pots cridar-ho ben fort. Mira que amagar-ne una darrere d'un supermercat... quin acudit! I és que aquest any també han passat coses que no t'esperaves gaire: recordes com vas tremolar quan va sortir l'Amaia a cantar amb la Rigoberta l'Así bailaba que acabaven d'estrenar? Per no parlar de la tornada d'Antònia Font amb els seus directes apoteòsics, i de la Rosalía, que aquest any ja ha fet la volta al món, però que ha reconegut que el Palau Sant Jordi és l'escenari que sempre la fa feliç.

Ai, Barcelona... que bé els festivals sense restriccions, no? A més, fins i tot n'hi ha hagut que han crescut tant que han hagut de canviar d'ubicació, i d'altres que han provocat cues que giraven cantonades i places que vessaven de gent i d'idees de futur. Que bé que ens ho hem passat: que hipnòtics els tèxtils de la Teresa Lanceta, que revelador l''Autoretrat embarassada' de Mari Chordà, quina disbauxa al Futuroa, quines dosis mensuals d'alliberament a les Ravalades, quin riure amb 'MDR' i quines cares de bocabadats sortint de 'Crim i Càstig'. Segur que sense pensar-t'ho gaire tornaries a viure-ho tot, oi Barcelona? Però no et deixis endur per la nostàlgia, que ens coneixem. Si et deixes portar per l'any que arriba, veuràs i experimentaràs coses que ara mateix no t'esperes gens. D'altres, però, ja he pogut preveure que seran una realitat. Trepitja-les fort, Barcelona, que aquest any serà molt millor del que et pots arribar a imaginar!

1. Trepitjarem nous paisatges

Aquest 2022 hem dit adeu a les icòniques rajoles de la Rambla, perquè ja han començat les reformes: tal com passa amb les de la Via Laietana, deixaran més espai pel vianant i menys pel vehicle. L'objectiu és modernitzar la Rambla, fent-ne un passeig més verd, amable i confortable per reactivar el comerç local. A més, també es farà realitat la superilla que ocuparà tot l'Eixample, començant per Consell de Cent, Girona, Rocafort i Comte Borrell: un de cada tres carrers serà un eix verd i cada veí i veïna tindrà un d’aquests eixos o una plaça a 200 metres de casa seva. 

2. Ens visitaran estrelles del còmic internacionals

Del 31 de març al 2 d'abril, la Fira Barcelona Montjuïc acollirà de nou el Còmic Barcelona, tres jornades centrades en les vinyetes, amb l'habitual zona comercial, exposicions, taules rodones, trobades, projeccions, concerts i moltes activitats paral·leles. Aquesta vegada comptarem amb grans autors internacionals, alguns ja confirmats: Anne Simon (‘Boris el niño patata'), Aude Picault (‘Diosa’), Zerocalcare (‘La profecía del armadillo’), Barbara Stok (‘Vincent’), Rosemary Valero-O'Connell (‘Laura Dean termina conmigo’, ‘No te vayas sin mí’), Igort (‘Kokoro’), Léa Murawiec (‘El gran vacío’) i Sammy Harkham (‘Todo y nada’).

3. Bufarem les espelmes del centenari d’Alícia de Larrocha

Per celebrar aquesta pianista que volia gaudir de la música i fer-la arribar als altres, la ciutat ha preparat diverses activitats per donar a conèixer, durant tot l'any, aquesta artista i la seva faceta menys coneguda. El 22 de maig, el periodista musical Albert Galceran conduirà un acte dedicat a ella, i el 26 de novembre es farà una marató de pianistes a L'Auditori de Barcelona per fer-li homenatge. Tot plegat, entre moltes altres xerrades, exposicions itinerants, recitals i espectacles familiars.

4. La gent jove dirà adeu al cartó de la targeta de transport

De cara al gener, la T-Jove serà el primer títol que només es podrà fer servir amb la T-Mobilitat. És a dir: adeu, T-Joves de cartó! Segons ha informat l’ATM, durant els mesos de gener i febrer del 2023, la targeta ja no es podrà comprar amb el suport tradicional de cartó i, per tant, animen els joves de 25 anys a donar-se d'alta del sistema T-Mobilitat si no ho han fet encara, sigui a través d'internet o presencialment. 

Bosc vertical
CaixaForumBosc vertical

5. Veurem créixer un bosc vertical al costat de CaixaForum

L’antiga paret del Palau de la Metal·lúrgia de Fira de Barcelona –on hi havia l’icònic restaurant La Pèrgola– es convertirà en un bosc vertical. S'hi farà créixer un jardí amb arbres en suspensió de 500 m² que connectarà la muntanya de Montjuïc amb Barcelona. Farà 12 metres d’altura i 50 d’amplada, i hi creixeran plantes i arbres gràcies a un sistema de recollida d’aigües pluvials. Ubicat sobre una estructura autoportant d’acer galvanitzat amb un sistema de jardineria vertical, el jardí acollirà més de 22.000 plantes arbustives, enfiladisses i penjants i 15 arbres de grans dimensions en suspensió, d’un total de 40 espècies diferents. 

6. Farem homenatge a Picasso

No va néixer ni va morir a Barcelona, però hi va viure i pintar una bona temporada. Per commemorar els 50 anys de la seva mort, el Museu Picasso celebrarà l'Any Picasso amb una mostra sobre Daniel-Henry Kahnweiler, marxant d'art de l'artista. A més, la Fundació Miró ens descobrirà la relació entre Miró i Picasso amb una gran exposició

7. Els culers animaran al Barça des de l'Estadi Olímpic

La temporada 2023-2024, els culers que es dirigeixin al camp no aniran cap a les Corts, sinó que faran via cap a Montjuïc. L'Estadi Olímpic Lluís Companys serà, provisionalment, l'escenari dels partits del Barça de la temporada vinent no l'altra, a causa de les obres de l'Espai Barça, que van començar el juny del 2022. 

8. Podrem tornar a Sant Miquel del Fai

La Diputació de Barcelona ja està acabant els treballs per reobrir Sant Miquel del Fai durant la primavera de 2023. Amb les obres han estabilitzat les cingleres per garantir la seguretat dels visitants, que podran entrar gratis, però caldrà reserva prèvia ja que l'aforament serà limitat. Guanyem espais bonics!

9. Les bicicletes de la Vuelta recorreran la ciutat

Després de deu anys sense que l'esdeveniment ciclista passés per la nostra ciutat, el 26 d'agost del 2023 La Vuelta començarà als carrers barcelonins. Durant els tres primers dies, la volta recorrerà els punts més emblemàtics de la ciutat, i la segona jornada acabarà a Montjuïc. 

Coldplay
Foto: Rae Gibbs

10. Sentirem Coldplay fins a 4 vegades seguides (entre molts altres grans concerts)

Al vostre voltant més proper segur que hi ha algú dels milers de persones que veuran Coldplay aquest any a Barcelona. Del 24 al 28 de maig l'Estadi Olímpic serà tot seu, on també pujarà Harry Styles el 12 de juliol. Això no és tot: aquest 2023 tindrem concerts de The Who, Maroon 5, Elton John, Bruce Springsteen i Bad Gyal, entre moltes altres grans estrelles.

El Festival Cruïlla ens portarà Franz Ferdinand, Placebo, Sigur Rós i els Antònia Font ens tornaran fer saltar. El Primavera Sound també ja ha mostrat el seu cartell amb noms com Depeche Mode, Rosalía, Blur i Kendrick Lamar, i el Sónar muntarà una festa grossa per celebrar que fa 30 anys amb Bicep, Fever Ray, i Laurent Garnier, entre molts altres.

I per qui sigui de música clàssica: a la ciutat n'hi ha per tots els gustos i abans de començar 2023 ja tenim recopilat el que no us podeu perdre!

11. El Bulli reobrirà... 

... com a museu! Un museu dedicat a ElBulli ocuparà bona part d'ElBulli1846 (la nova encarnació del restaurant com a centre de creativitat interdisciplinari, dit així per la suma de tots els plats que van crear). Hi haurà una part del museu dedicada a la participació del restaurant a la Documenta de Kassel el 2007 (un dels certàmens d'art contemporani més important del món) una altra amb totes les llibretes de creativitat que van fer servir per a les seves innovacions i una àrea centrada en el lligam entre la ciència i la cuina, també una altra basada en la relació d'ElBulli amb el Japó. El nou Elbulli tindrà un espai d'uns 4000 m2 que reproduirà la sala i la cuina del restaurant original. 

12. Votarem 

Amb la mirada posada al futur, aquest 2023 toca decidir qui volem que lideri la ciutat els pròxims anys. A finals del mes de maig, doncs, hi haurà una nova edició d'eleccions municipals.

13. Haurem de lligar els gossos...

... o ens posaran una multa! A partir del desembre del 2023, dur el gos sense lligar fora dels espais habilitats comportarà una multa amb import variable. L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat inicialment el Decret que estableix un total de 219 zones per a animals on podran anar deslligats; això suposa un total de 103 espais nous que s'afegiran a les 116 àrees ja existents (d’esbarjo) on els tenidors de gossos podran passejar-los sense lligar. 

NO T'HO PERDIS: Les millors festes per celebrar el Cap d'Any 2023

Llegeix el número de desembre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat 

Últimes notícies

    Publicitat