Els millors bars de tapes

Per molts són una religió i una excusa per per trobar-se amb amics. Aquí hi trobareu les millors tapes de Barcelona
Quimet i Quimet
Advertising
Restaurants, Espanyola

Quimet i Quimet

icon-location-pin El Poble-sec

Ho diuen totes les guies del món i em sap greu repetir-me però el Quimet i Quimet és, vaja, per deixar anar la llagrimeta. Tenen cervesa pròpia, serveixen el millor vermut d'aixeta del planeta i ofereixen una varietat de vins que els arriba al sostre. Tot aquest cúmul de felicitat acompanya unes tapes que farien ressuscitar els morts.

Bars i pubs, Bars de tapes

El 58

icon-location-pin El Poblenou

Al Poblenou feia falta un local de tapes d'estil creatiu i jove, però sense jocs de mans. Aquí hi trobarem un bon producte i algunes receptes imaginatives com la broqueta de llagostí amb xili dolç, però sobretot bon producte a preu assequible com les gambes a la planxa. I unes braves fenomenals, que són homentage-variació a les del Bohèmic. El local és molt, molt agradable i té un pati interior esplèndid.

Time Out diu
Advertising
Restaurants, Espanyola

La Esquinica

icon-location-pin Nou Barris

Aquesta tasca aragonesa és un referent de la gastronomía popular de Nou Barris. No agafen reserves (cal agafar número i esperar una estona al carrer amb un lletreret que posa: “salica de espera” penjant d’un plataner). Cambrers genials.

Polleria Fontana
©IvanGiménez

Polleria Fontana

icon-location-pin Vila de Gràcia

Ni es tracta d’una polleria, ni està tan aprop de la parada de Fontana, sino que és un bar de tapes fet restaurant més proper a Joanic. Aquí el Nil Ros (cuiner-propietari) i el seu equip aposten per la cuina nacional tradicional i per els plats més casolans amb receptes ‘de la iaia’. Tot és fet al moment, i hi trobem tant platillos clàssics com tapes molt ben fetes. Fins i tot paellles.

Time Out diu
Advertising
Restaurants, Cuina contemporània

Ten's

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Jordi Cruz, de l'Àbac, estableix aquí la seva visió del que hauria de ser un bar de tapes. Sí, ofereix versions de tapes de tota la vida com li agraden a ell –els calamars amb allioli de citronella– i també de plats de l'Àbac, com el foie gras amb figues, 'migas', i gelat de pebre de Sichuán.

Restaurants

L'Òstia

icon-location-pin Ciutat Vella

L'exfinancer Jaume Muedra ha tornat a casa amb la cuina de la mare: el fill de la Bombeta ha erigit un bar de tapes de primera categoria on hi havia el clàssic del bon arròs, el Botavara. Calamars, ensaladilla russa, cua de bou, peixet fregit... Tot de primera. Una taverna marinera de la Barceloneta amb les comoditats del segle XXI.

Advertising
Restaurants

La Cova Fumada

icon-location-pin La Barceloneta

La bomba de la Barceloneta “és en realitat la bomba de La Cova Fumada”, explica el Josep Maria Solé, tercera generació d’un establiment on fa 61 anys la seva àvia, Maria Pla, va inventar aquesta delicatessen. La va popularitzar el Magí, pare del Josep Maria, que amb una combinació de carisma, gràcia, una contundent salsa picant i una recepta secreta, va crear la llegenda. A més a més, hi trobareu esmorzars de forquilla excel·lents i els millors cigalons de la ciutat.

Balius
©Ivan Giménez
Restaurants, Espanyola

Balius

icon-location-pin El Poblenou

Cal conèixer Balius: una cocteleria especialitzada en vermut del bo i còctels de vermut, que per menjar ofereix un repertori de salaons, tapes i platets d'Aragó i Castella, sobretot. Coses com el 'lomo de orza' –fi llom de porc marinat amb allioli i llimona– o el 'atascaburras', un plat de bacallà que ja estava documentat al Quixot. La seva cuina és ininterrompuda, i el producte és de proximitat, i ecològic en la mesura del possible. També són especialistes en peix sostenible.

Advertising
La Mundana
© Maria Dias
Restaurants, Cuina creativa

La Mundana

Fan ple cada nit gràcies a una fórmula infal·lible: vermuts i tapes creatives per al comensal intrèpid, que vol anar més enllà de les croquetes. Un local agradable amb un petit menjador, un espai a l’entrada amb taules altes i un parell de petites barres. I una ubicació privilegiada al barri de Sants. Val a dir que si a Alain Guiard, xef i copropietari de La Mundana, li haguessin dit, quan va obrir la Santa Burg, que el carrer de Vallespir arribaria a ser una zona privilegiada, hauria rigut –o plorat– molt fort. I és que va haver de sentir de mil maneres que la seva hamburgueseria gurmet fracassaria perquè es trobava fora dels circuits gastronòmics ortodoxos. “I no només no ha fracassat –explica el Marc, el seu soci, que es va incorporar a la Santa Burg un any després de la seva obertura–, sinó que ha anat tan bé que La Mundana ha acabat sent la seva evolució natural”. Estaven tan tocats per les muses a la Santa Burg que estaven fent “coses molt elaborades, massa per a una hamburgueseria”. “I volíem desenvolupar aquesta línia creativa”, afirma.  Així va ser com van trobar un local al costat i va néixer La Mundana, que deu el seu nom a una sèrie de plats del món que trobem a la carta, tots revisats amb imaginació i respecte, amb un tarannà que es trobaria entre el Mano Rota i La Volàtil: la voluntat de jugar amb textures i gustos sense malmetre l’essència de la matèria primera. Exemples? Un tataki de tonyina amb perfums d’Àsia, fresc i divertit; o un pop amb cansalada ibèri

Restaurants, Cuina creativa

La Taverna del Clínic

icon-location-pin Eixample

Des de la seva fundació, la Taverna ha estat una cosa ‘diferent’, un petit espai per a grans sorpreses gastronòmiques. Ha passat d’oferir un pica-pica, amb les racions petites, fetes amb productes d’alta qualitat, a servir plats substanciosos.Compradors d’òptim producte de proximitat, amb verdures biodinàmiques per entremig, en Toni ha creat una carta molt atractiva i diferent, amb més de seixanta opcions que creen saborosos dubtes als comensals. Impressionants les ja famoses patates braves de la casa. A més d’un bon pernil per iniciar l’àpat, hi va haver la possibilitat de delectar-se amb tàrtars, el de filet i caviar i el de tomàquet, amb una gamba d

Advertising
Restaurants

Casa de Tapes Cañota

icon-location-pin El Poble-sec

El Cañota és un bar de tapes marineres d'inspiració gallega amb molt bones referències. Es tracta del germà petit del reputat Rías de Galicia, un dels grans restaurants gallecs de la ciutat i de l'Estat.  Peix i marisc, patates braves, pop a la gallega, amanida russa, canyes de cervesa i vins... L'oferta del Cañota és la de tota la vida però amb l'afegitó d'un puntet juganer de creativitat. Tot de la millor qualitat i en un local desenfadat per resoldre un àpat de celebració o el sopar després de sortir del Lliure, el Mercat de les Flors i del BTM, que li queden al costat.

Gata Mala

icon-location-pin Gràcia

Got? Petit, que no s’escalfa.Temperatura? Glacial. Quadratura del gas? Perfecta. Escuma? Un dit i escaig de morbo. Suavitat? Mimosín tindria el primer orgasme de la seva miserable vida. La canya de Moritz del Gata Mala és de doctorat Honoris Rauxa. Ja paga la pena visitar aquesta llauna de sardines només per tastar les seves provetes d’ordi català, però també ajuda que amb la cerveseta et regalin una tapa. I no parlo de patates xip o pelleringa de bull. Aquí us posareu les botes: les viandes en miniatura són teca de la bona.    El Gata Mala és un espai comprimit que s’anuncia amb una pissarra al carrer –el nom, posat amb guix. Haureu d’emprar els colzes per fer-vos forts a un racó de la barra. I quina barra: de les seves entranyes no paren de sortir tapetes delicioses per a la Germandat de la Canya Afterwork.

Time Out diu
Advertising

O'Retorno

icon-location-pin L'Antiga Esquerra de l'Eixample

Alerta. De fora, aquest bar gallec –breu espitllera cantonera– pot semblar que caigui a trossos –de fet, el cartell s’està desballestant– i potser mai no hi entraríeu. A la barra, de bar Manolo hardcore, és on es desenvolupa l’acció: la simpatia és de bar de tota la vida –tapeta amb la canya!– i tant hi podeu menjar unes racions de producte acollonant i molt ben fet, com un pop a la gallega sobrenatural o un lluç fresquíssim –tireu de mitja ració, us sortirà millor de preu, són enormes– com plats més de batalla (tripa a la gallega, orella). Desconfieu dels llocs que ensenyen la foto del plat: aquest n’és l’excepció!

Restaurants

La Plata

icon-location-pin El Gòtic

També conegut popularment com Los Pescaditos, pel seu peix blau acabat de pescar ben fregidet. Tenen vermut de la casa Perucchi, dels més antics de Catalunya. Fer el vermut aquí és sentir-se com un rei, dins una tasca d'aquelles que semblen de prinera línia de mar a Càdiz. Només preparen peixet fregit, amanida de tomàquet i un pinxo de botifarra, tot boníssim. La Merche Fructuoso fa quasi 30 anys que porta la cuina del Bar La Plata. Si hi ha algú que tingui autoritat per explicar-vos com fer peixet fregit, és ella

Time Out diu
Advertising
Bars i pubs, Bars de tapes

El Xampanyet

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

El xampanyet i el vermut reguen les tapes senzilles, però efectives, d'aquest indret que aplega tant a turistes com a nadius.

Bars i pubs

El Jabalí

icon-location-pin Sant Antoni

A la cantonada del carrer Aldana amb la ronda de Sant Pau hi ha una terrassa ampla i acollidora amb un tendal que protegeix la clientela de les inclemències del temps. És la terrassa d'El Jabalí, un dels locals amb més solera del barri de Sant Antoni. Unes quantes generacions de barcelonins han passat per aquest local elegant de dos pisos i estil art déco especialitzat en pernils d'aglà.

Time Out diu
Advertising
Restaurants

Las Delicias

icon-location-pin Horta - Guinardó

Hi fan uns calamarsets boníssims, ensalades russes de campionat, braves i una llista de tapes que serveixen sempre amb generositat. Des de les cadires, es veu l’entrada al parc del Guinardó. Es pot fer una bonica excursió fins al parc Güell.

Restaurants

Lata-Berna

Juanjo Martínez, qui va ser xef executiu de l'Hotel Arts i mil coses mes, ha obert un bar de tapes ceatives amb raó de ser, és a dir, que la recepta es justifica. Hi trobem plats molt pensats, com una burrata amb fum de romaní i compota de to,àquet amb musli, però també clàssics de tota la vida amb presentacions frapants, com unes patates d'Olot amb una malla metàl·lica que evoca les muntanyes de la Garrotxa.

Time Out diu
Advertising
Tapeo
©MariaDias
Restaurants, Cuina creativa

Tapeo

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Tapes clàssiques molt ben elaborades i plats de cuina catalana de tota la vida amb un gir de creativitat. Això és el que ofereix el Tapeo, i la veritat és que en un lloc com el carrer Montcada, epicentre guiri, ho fa a un preu que costa de creure. Això no és una trampa per a turistes: és un bar de tapes de primera: al capdavant hi ha Dani Rueda, qui va ser cap de cuina del Tapaç24. Canelons de botifarra, calamars a la catalana, mongetes de Santa  Pau... Demaneu pel menjador, més tranqui que la barra, esclar.

Advertising
Restaurants, Bar d'entrepans

Betlem Miscel·lània Gastronòmica

icon-location-pin Dreta de l'Eixample

No fa gaires anys, el Betlem era un colmado. I empro un castellanisme perquè un colmado és un colmado. Situat a la mateixa cantonada on van detenir Salvador Puig Antich l’any 1973, el Betlem va ajudar a educar els paladars dels veïns de l’Eixample post olímpic, amb una varietat de productes que evidenciaven que hi havia vida gustativa fora dels grans supermercats o de les petites botigues varades en el temps.Amb una clientela tan ben acostumada, en Víctor Ferrer, cuiner educat en grans cuines, va prendre una decisió lògica i va fer sis passes endavant: tancar la botiga de queviures per convertir-la en un bar de tapes i degustacions anomenat Betlem Miscel·lània Gastronòmica. Durant una època, Barcelona era un indret a on les tapes tenien la textura del quitrà, però el Betlem és un bon exemple de la lenta i exquisida transformació que està succeint a Can pixapins. Allò que es troba a Madrid, saber tirar la cervesa i que l’escuma mantingui l’esponjositat d’uns llavis carnosos, es troba també al Betlem. Un miracle. L’oferta és molt àmplia i el client quedarà content. Aquesta frase em fa recordar una cançó de la Guillermina Mota, però no exagero. Jo em vaig decidir per un tàrtar de salmó, unes croquetes de pernil, una papada cruixent i un crumble de pastanaga amb escuma de coco. Una escuma, posats de nou a posar-nos nostàlgics, que em recordava aquella escuma del dies inventada per Boris Vian. Per calmar la set vaig demanar una canya de cervesa Moritz, i per acompanyar el cruixent

Time Out diu
La Xula Taperia
©ElisendaPons/ElPeriódico
Bars i pubs, Bars de tapes

La Xula Taperia

icon-location-pin Vila de Gràcia

Combinació interessant: La Xula Taperia barreja l'efervescència madrilenya de la canya i tapa –amb cada beguda posen un mos gratis– amb la cuina creativa. Les seves canyes estan tirades d'una manera immillorable, i les tapes s'assimilen a la cuina creativa en petit format i ànim molt informal. Exemples? La coca amb tataki de tonyina i mostassa o el burrito de pringà –la carn del rostit andalús–, espinacs i formatge.

Advertising
Camera
Restaurants, Catalana

La Pubilla del Taulat

icon-location-pin Sant Martí

Local veterà que encara manté el el negoci de vendre vins a dojo. Les tapes són fetes al moment, com les braves i els 'chocos'. Un dels llocs més antics i més recomanables per fer el vermut al barri obrer i mariner. –R.M

Bodega 1900
©MariaDias
Bars i pubs, Bars de vins

Bodega 1900

icon-location-pin Sant Antoni

Vaig arribar a la Bodega 1900 per casualitat. Tant, que les primeres anotacions les vaig fer en un paper d’IKEA en el qual hi havia dibuixat un sofà batejat amb el nom de Friheten fins que el personal em va portar un paper en blanc per poder continuar anotant una experiència que va ser magnífica.Darrere d’aquesta nova bodega hi ha la intel·ligència d’Albert Adrià, que només ha de creuar el carrer per entrar al Tickets. Per tant, entendrà el lector que amb el cognom Adrià al timó de la cuina, aquesta bodega és innovadora a pesar que tracti de ser fidel als sabors que imperaven als locals de menjars de principis del segle XX: els fumats, el salaó, el carbó i l’escabetx. Una nova mirada que permet fer un viatge plaent al passat sense abandonar una mentalitat que tracta d’adaptar-se al segle dels cibernautes. Vam començar amb un cruixent d’arròs fantàstic. I vam seguir amb unes gambes de Tarragona petites i compactes, amb un cap tan saborós com el de les seves cosines de Zumosol, les de Palamós. Un inici prometedor que va començar  a deixar empremta amb la cotna gegant amb melmelada de llimona amarga i dues olives made in Cala Montjoi. Dues bombetes esfèriques, una farcida d’anxova, que lubrifiquen els paladars més encallits o encallats. Perquè, si les olives eren fantàstiques, el gust de la carn lleugera de les anxoves cantàbriques maridava a la perfecció amb bon 'pantumaca', com diuen a Madrid. Un paté de pernil, una idea que, de tan senzilla, resulta genial, era un avís promet

Advertising