Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Viu Montjuïc
Foto: Viu Montjuïc

50 coses que has de fer a Barcelona

Sales emblemàtiques, edificis històrics, bars amb ànima, botigues per comprar disseny barceloní, obres d'art... Propostes per gaudir de Barcelona i conéixer-la més a fons

Eugènia Güell
Escrit per
Erica Aspas
i
Eugènia Güell
Publicitat

AGOST 2022: Barcelona és una ciutat que mai no para, i hem actualitzat aquesta llista perquè sempre estigueu al dia! Hem canviat unes activitats per altres de més actuals, però, lamentablement, també ens hem vist obligats alguns llocs mítics que van tancar durant la pandèmia. A canvi, incloem nous 'must' de la ciutat: el Mirador de la Torre Glòries, i locals com la gelateries galàctica Lucciano's, i la cocteleria Mariposa Negra, que va obrir i va triomfar.

No importa si ets de Barcelona de tota la vida o acabes d'arribar, si prefereixes la vida nocturna o gaudir de la ciutat de dia, si el que més t'agrada és la natura o passar-ho bé en família. Hem seleccionat plans originals que t'ajudaran a convertir-te en un expert sobre Barcelona i treure'n tot el suc!

  • Què fer
  • Ciutat

Què és? Barcelona és una ciutat per viure i per veure, i cada vegada té més miradors. Un dels més nous és l'Unlimited Barcelona, a la Torre Urquinaona, que a través de 22 finestres a 70 metres d’alçària aquest nou mirador permet tenir visió una panoràmica de 360° de la ciutat. No és l'únic: a la Torre Glòries també ha obert el mirador a 125 metres d’alçada i amb una instal·lació de l'artista Tomás Saraceno.

Una altra novetat és un espai per veure la ciutat des del mar: unes escales i un mirador a tocar de la façana mar de l'Hotel W, a Nova Bocana. Feia anys que hi havia un punt de discontinuïtat al passeig marítim.

Per què cal anar-hi? A més de les vistes, al mirador de la Torre Urquinaona hi podreu veure exposicions d'artistes locals, i el de la Torre Glòries també compta amb un mirador sense finestres: unes plantes més avall de les vistes, l’Hipermirador Barcelona mostra la ciutat com un organisme viu que està en constant canvi i transformació a través de la divulgació científica, el ‘big data’, l’art i la tecnologia. 

D'altra banda, si vius per la zona, ara amb el mirador del mar, la cosa serà més fàcil: abans, els vianants que volien anar del Port Fòrum a la Nova Escullera havien de fer-ho per darrere de l'hotel W, però amb aquest nou carrer en forma d'escala i amb vistes podran fer-ho directament.

 

  • Restaurants
  • Gelateries

Què és? Barcelona no és Florència, d'acord –i no ens enganyem, no mengem gelat tot l'any– però sí que disposem de tota mena de bones gelateries i molt originals: per començar, un dels pastissers de la ciutat ha guanyat el campionat de gelateria artesana de l'Estat. Però si a més d'un gelat bo, voleu un lloc original, aneu de cap a Lucciano's, una gelateria ambientada com si fos una nau espacial -que sempre té cua, però val la pena!-. Si no sou de gustos tradicionals i us agrada fer memòria, a Mamá Heladera podreu crear el vostre gelat a partir dels vostres records. Un gelat amb gust de l'armari d'herbes de la teva àvia? És possible! Si passeu pel Born, aneu al Baboia i us quedareu glaçats: hi trobareu gelat de ratafia, de gaspatxo, de coca de Sant Joan, de cabell d'àngel... fins i tot de pet de monja! No us oblideu tampoc de tastar el gelat més florentí a Badiani.

Per què cal anar-hi?  Perquè contra la calor, un bon gelat. I si a més és en un lloc original, es converteix en tota una experiència per anar-hi amb amics o família. 

Publicitat
  • Bars i pubs
  • Cocteleries

Què és? En els últims anys, Barcelona ha guanyat posicions en el món cocteler. Dos dels millors 'bartenders' del món han obert una cocteleria a Barcelona. I atenció, perquè no té barra! Però això no és tot: el Mariposa Negra va ser el cinquè millor bar del món el 2021, i tant si prefereixes una decoració clàssica, de vellut vermell i les begudes de sempre, com si vols un ambient més modern, tenim un lloc per tu. 

Per què cal anar-hi? Perquè has de comprovar que en molts casos el còctel ja no es porta en una copa qualsevol. El còctel Crypto, que podeu gaudir a la cocteleria Sips, per exemple, és un trago que es beu posant el nas dins d'una càmera olfactiva.

  • Restaurants
  • Espanyola
  • preu 1 de 4

Què és? Que què són les braves? Arriba un punt que no et pots demanar una birra sense fer unes braves, i el factor sorpresa de la salsa ens manté la flama encesa en aquesta relació d'amor. Sempre s'ha dit això que les braves de el bar Tomás de Sarrià són les millors, així que tard o d'hora s'hi haurà d'anar i comprovar si és que són les millors (des de les receptes clàssiques fins a les més creativesla ciutat té molta competència) o és que són les de tota la vida. 

Per què hi heu d'anar? Has de poder dir que les has tastat, i tant si les critiques com si els hi tires floretes, que sigui amb coneixement de causa!

No t'ho perdis: És obligatori menjar-se les braves, però seria un pecat marxar sense tastar l'ensaladilla russa, les croquetes i els seitons.

Publicitat
  • Botigues
  • Llibreries

Què és? A la ciutat les llibreries han fet un boom: en tenim de molt boniques i també de grans i amb molta personalitat, com l’Ona Llibres del carrer Pau Claris; la nova Byron amb llar de foc; la Fahrenheit 451 on hi havia Negra y Criminal i Finestres, que davant de la seva seu també hi ha posat una llibreria especialitzada en art i còmics.

Per què cal anar-hi? Cadascun d’aquests espais ha nascut amb una personalitat molt marcada, diferent, tot i haver coincidit en el temps. No sabem si és casual o no, però el fenomen crida l’atenció. Quan semblava que les pantalles guanyaven terreny al paper (l’ebook, Amazon, les noves formes d’entreteniment que ens roben el temps), resulta que el llibre s’alça i reneix com l’au fènix enmig d’un món cibernètic.

  • Botigues
  • Llibreries
  • Sant Antoni

Què és? A Barcelona n'hi ha moltes i són racons extraordinaris: teniu La Calders -en un meravellós passatge enmig de Sant Antoni-, La Caníbal, La Carbonera, l'Espai Culturista Sendak, la Gigamesh -de terror i ciència ficció- i moltes altres.

Per què cal anar-hi? El millor de les llibreries independents és la declaració d'intencions que tenen a l'entrada: acostumen a tenir els llibres que els defineixen a davant de tot, i després t'endinses en un món que no existeix enlloc més. La tria i disposició de llibres d'una llibreria independent diu molt del seu llibreter o llibretera, i és que una llibreria independent es basa en la relació propera i els llibres diferents.

Publicitat
  • Sales de cinema
  • Independents
  • Sagrada Família

Què és? La sala de cinema Phenomena té una de les pantalles més grans de tot el país i compta amb un projector de 4k d'última generació, i el Zumzeig és un cinema cooperatiu a Sants amb un bar i una cartellera diferent dels cinemes comercials. 

Per què cal anar-hi? La programació del Phenomena inclou cicles dedicats a grans directors, sessions infantils i Grindhouse, reestrenes, films inèdits a les nostres cartelleres i els mítics programes dobles, entre d'altres sorpreses. El Zumzeig és el pla perfecte per veure una pel·lícula diferent i acompanyar-la de vins de la terra i unes tapes casolanes.

  • Museus i institucions
  • Pedralbes

Què és? El 1326, la reina Elisenda de Montcada va utilitzar la seva herència per comprar el terreny i construir un convent de l'ordre de les monges Clarisses, al que aviat es va unir. El resultat és una joia de l'arquitectura gòtica, una església de nau única de tres pisos, amb vitralls i un claustre del segle XIV. 

Per què cal anar-hi? L'hort més antic de la ciutat el trobareu allà, i inclou espècies autòctones i locals que actualment s'han deixat de sembrar o estant en perill d'extinció i s'hi utilitzen tècniques agrícoles medievals. A més, el Museu-Monestir conté nombroses obres d'art, objectes litúrgics i mobiliari. És un lloc ple de calma!

 

 

Publicitat
  • Botigues
  • Mercats i fires

Què és? Roba, accessoris de segona mà, llibres, mercats d'autor, joies... els caps de setmana, Barcelona és una oportunitat per veure les places i els carrers d'una altra manera. Regularment hi trobareu mercats com el Todo a 1 €, el Flea o el Fleadonia, i també el Zoco Barcelona, el Palo Alto Market, el Mercat Dominical de llibres de Sant Antoni i molts altres.

Per què hi heu d'anar? A molts hi ha gangues, i a altres coses exclusives que us costarà de trobar a altres llocs. Però si no voleu gastar, fer una passejada per l'ambient també està bé!

 

  • Teatre
  • El Raval

Què és? Més enllà de les grans sales amb grans produccions, Barcelona compta amb sales petites amb programacions excel·lents: la Sala Flyhard, la Sala Atrium, la Sala Beckett (amb un menjador perfecte per un bon àpat abans de l'obra), l'Antic Teatre (amb una terrassa de pel·lícula), el Tantarantana o el Teatreneu, amés a més dels teatres amb programació infantil.

Per si no en teniu prou, aquí teniu tots els teatres (grans i petits) ordenats alfabeticament. 

 

Per què hi heu d'anar? Els teatres petits no acostumen a tenir por a res. Són els espais on neixen joves promeses i on hi ha les històries menys convencionals i més sorprenents! Si us hem convençut i esteu a punt de comprar entrades, feu-ho a la millor fila

Publicitat
Fer el vermut amb peix fregit al Bar La Plata
  • Restaurants
  • El Gòtic
  • preu 1 de 4

Què és? Fa més de 30 anys que es dediquen a fregir peix, o sigui que en són uns grans experts. Les tres tapes imprescindibles d’aquest emblemàtic bar on haureu de menjar drets, ja us avisem, són el peixet blau fregit (no en va, també se’l coneix com Los Pescaditos), l’amanida de tomàquet, ceba i olives i el pintxo de botifarra. 

Per què cal anar-hi? Us hi sentireu com en les tavernes de pescadors d’abans, en què el contingut era el de menys. Bon tracte, bona teca i bon vi!

 

Publicitat
  • Què fer

Què és? En aquest racó de Pedralbes hi podreu olorar 11.000 roserars de 245 varietats de roses diferents. A més a més, podeu gaudir d'obres d'art com l'escultura d'estil constructivista 'Rombes bessons' d'Andreu Alfaro i la d'estil clàssic 'Adam', de Jacinto Bustos. Té taules de ping-pong i una àrea de joc infantil. Si voleu veure gran varietat de plantes i flors, també podeu dedicar un matí al Jardí Botànic: es divideix en cinc paisatges del món, cada un amb la flora pròpia, però tots de clima mediterrani. 

Per què cal anar-hi? Barcelona és plena de parcs i jardins de tota mena que són petits oasis dins el ritme imparable de la ciutat. Fins i tot, n'hi ha de secrets!

  • Restaurants
  • Espanyola
  • La Barceloneta
  • preu 3 de 4

Què és? Els barcelonins potser no en fem gaire cas, però el 7 Portes és un dels restaurants més antics de Barcelona i, encara ara, és un dels llocs de referència pel que fa a bona cuina tradicional de la nostra ciutat. A l’hora d’escollir quin plat és el més representatiu d’aquesta casa, afloren els dubtes: n’hi ha tant per triar!

Per què cal anar-hi? Pel seu arròs Parellada, pels seus canelons trufats de festa major, pels seus ‘senzills’ (no insubstancials) bunyols de bacallà i per amarar-se de la monumentalitat de l'espai i l'excel·lència del servei. 

Publicitat
  • Llocs d'interès
  • Horta - Guinardó

Què és? El parc amb el jardí conservat més antic de la ciutat.

Per què cal anar-hi? Ni us imagineu el joc que pot donar un laberint! Està al barri d'Horta, prop de la serra de Collserola i, a més del dèdal, compta amb un jardí neoclàssic del segle XVIII i un jardí romàntic del segle XIX, així com el palauet de la família Desvalls, propietària del terreny, fonts, una cascada i diverses escultures sobre la mitologia grega.

  • Restaurants
  • Cafès
  • El Raval

Què és? La casa on va néixer el Cacaolat.

Per què cal anar-hi? Perquè et pots prendre un Cacaolat gairebé en qualsevol bar o cafeteria de Catalunya, però és aquí, al Raval, on va començar tot. Un cop complert el ritual del Cacaolat, tampoc deixeu de provar les seves xocolates a la tassa i suïssos. Per llepar-se els dits!

Publicitat
  • Què fer
  • Ciutat

Què és? Sants amaga un museu secret de la màquina de cosir antiga, un noi ha estat guardant rajoles de la ciutat per obrir un Museu de la Rajola al Poble-sec, el DJ Manzoni ha creat un museu del skate dins d'un garatge i un descobridor de discos parisenc ha convertit un pis del carrer Avinyó en un paradís per a melòmans i col·leccionistes.

Per què cal anar-hi? Per descobrir una Barcelona que és una caixa de sorpreses, i lluny dels focus turístics hi ha gent que dedica el seu temps i ganes a crear racons singulars que donen encant i autenticitat a la nostra ciutat. 

 

Publicitat
  • Restaurants
  • Sant Antoni
  • preu 1 de 4

Què és? Menjars casolans. Ja són pocs els llocs que poden definir-se així, com Can Vilaró. Un històric, un clàssic, un autèntic. Ubicat davant el renovat i majestuós Mercat de Antoni, el Sisco i la Dolors reben diàriament com a casa tota una legió de clients fidels que ja saben què escollir. Pel calendari, es podria dir que és un autèntic lloc de cuina de mercat, però agrada més l’etiqueta, menys usada i més concreta, de menjars casolans.

Per què cal anar-hi? Des de fa alguns anys, en Sisco i la Dolors mantenen la tradició i, sobretot, les receptes i la qualitat heretades dels fundadors. No és cap novetat: Can Vilaró és molt conegut i freqüentat. Però dóna gust recordar els bons llocs barcelonins que segueixen en peu, gràcies a l’esforç, tenacitat i honestedat dels qui els tiren endavant.

  • Què fer

Què és? L'Ajuntament de Barcelona posa un pessebre cada Nadal a la plaça Sant Jaume o pels voltants. Cada any se n'encarrega un artista diferent i té les seves peculiaritats. Encara no n'hi ha hagut cap que hagi agradat a tothom!

Per què cal anar-hi? Cada any és 'talk of town' assegurat. Si voleu opinar, l'heu de veure! A més, Barcelona és el millor lloc per les persones amb esperit nadalenc: hi ha des de llums fins a pessebres, passant per paradetes, fires, decoracions i activitats a cada cantonada. Per molt de fred que faci, la ciutat ens convida a sortir i gaudir-la. Són els millors dies de l'any i els carrers us esperen!

Publicitat
Passejar pels carrers decorats de Gràcia i Sants
Foto: Marc Andreu

21. Passejar pels carrers decorats de Gràcia i Sants

Què és? Hi ha dos barris de la ciutat que engalanen els seus carrers quan és Festa Major: Gràcia i Sants, Sants i Gràcia. Les dues festes que només viuràs si passes l'agost a Barcelona. Plenes de veïns i veïnes amb molta creativitat, cada any decoren durant uns dies cada racó del barri.

Per què cal anar-hi? Cada any és una ocasió única per veure els carrers del barri d'una manera molt diferent, amb decoracions temàtiques plenes de colors i que parlen més del que us penseu sobre el barri! 

  • Llocs d'interès
  • Sants - Montjuïc

Què és? És obra de l'enginyer Carles Buigas que va idear un nou tipus de font brollador on l'element artístic són les formes canviants de l'aigua. Aquí podeu trobar les hores d'il·luminació i les coreografies.

Per què cal anar-hi? Amb els 3.600 tubs i les 4.500 bombetes es fan veritables coreografies que es poden veure durant tot l’any en diferents horaris que podeu consultar amb la web de l’Ajuntament.

Publicitat
  • Llocs d'interès
  • Sants - Montjuïc

Què és? Encara que ho sembli, aquest espai escènic a l'aire lliure a Montjuïc no és obra dels grecs.

Per què cal anar-hi? A més d'acollir i donar-li nom al gran festival cultural de Barcelona, el Teatre Grec és un espai escènic únic. Va ser construït per Ramon Reventós i Ferrerons, el mateix arquitecte responsable de les torres venecianes de la plaça d'Espanya i d'altres projectes de l'Exposició Internacional del 1929.

Hipnotitzar-te amb els skaters de la plaça dels Àngels i de les Tres Xemeneies
  • Llocs d'interès
  • Ciutat Vella

Què és? Barcelona té racons reservats als skaters: els Jardins de les Tres Xemeneies i la plaça del MACBA amb el el skate park improvisat són els més importants de la ciutat.

Per què cal anar-hi? Són llocs on hi pot passar de tot, fins i tot que un gos s'atraveixi a pujar a un skate! Amb el temps, el MACBA i les desenes de skaters que patinen en els seus voltants s'han fusionat. Són un. És impossible pensar en anar al museu sense que et vinguin al cap aquesta quantitat de nois i noies buscant el més difícil encara sobre la taula. Teniu un parell d'opcions, visitar les exposicions d'art contemporani que acull el museu i ignorar als skaters o, després de la ració de cultura sadollada, animar-vos a fer els vostres primers passos sobre la taula. 

Publicitat
Berenar o esmorzar a la Pastisseria Hofmann
  • Botigues
  • Pastisseries
  • Ciutat Vella

Què és? És la millor pastisseria catalana del 2022, i la d'una de les grans dames de la nostra cuina, Mey Hoffman, creadora, el 1982, de la prestigiosíssima escola d'hostaleria del mateix nom i de l'estrellat restaurant el 1992. Hi ha moltes temptacions, però el croissant de mantega normal, farcit de gerds o de massapà, demostra que són veritables mestres del dolç.

Per què cal anar-hi? Qualsevol producte o especialitat el trobareu en la millor de les versions possibles, bé sigui un luxuriant rotlle de canyella –gran, contudent, amb un sucre glaç que el fa més cruixent que esponjós– i desficis clàssics com una tarta de brownie amb cremós de xocolata, o macarons. Si n'esteu tips de la degradació industrial que han sofert pastes con la napolitana, aquest és el lloc per a reconciliar-vos-hi.

  • Botigues
  • Roba i calçat infantil
  • Barcelona

Què és? Són les galeries de botigues més cèntriques de la ciutat. Hi trobareu roba, productes, sèries i sobretot, botigues especialitzades! Té les primeres botigues d'Espanya només dedicades a productes de la sèrie manga 'Bola de Drac' (Kame-Hame Shop), una altra especialitzada en 'Harry Potter' (Carreró de Muggles), la que es centra en la sèrie 'Joc de Trons' (Thronestore) i una especialitzada en Tim Burton.

Per què cal anar-hi? És un lloc mític on de ben segur que us distraureu, i si us agraden les sèries i el manga, us ho passareu molt bé! A més, als Cinemes Maldà hi fan maratons de cinema a partir de 5,5 €!

Publicitat
  • Llocs d'interès
  • Llocs i edificis religiosos
  • Ciutat Vella

Què és? Tradició catalana que té lloc el dia de Corpus Christi.

Per què cal anar-hi? No és gaire habitual veure un ou buit que balla sense caure sobre el raig d'una font, que al seu torn ha estat decorada amb flors i fruites de temporada. Sembla que el ritual va començar a celebrar-se a 1440 i el seu significat és variat. Unes teories diuen que representa l'hòstia sagrada i l'aigua al calze de Crist, d'altres que celebra l'exuberància de la primavera i també que es feia per distreure els nobles mentre esperaven el pas de la processó. En qualsevol cas, si no ho heu vist mai, val la pena. Podeu veure-ho ballar al claustre de la Catedral, l'Ateneu Barcelonès, al Museu d'Història de Barcelona o la Reial Acadèmia de Bones Lletres, entre altres.

Descobrir la Barcelona romana

Què és? Les restes de la Barcelona romana que encara avui es poden visitar.



Per què cal anar-hi? Alguns dels carrers més coneguts de Barcelona, com el carrer Hospital o fins i tot el Passeig de Gràcia, jeuen sobre carrers romans. La millor manera d'entendre el que va ser la ciutat romana és recórrer la zona de les seves muralles i admirar els vestigis romans que us aniran assaltant pel camí. La ruta la podeu començar, per exemple, al carrer Paradís, entre la catedral i la plaça de Sant Jaume, on hi ha el temple romà d'August. Tampoc us oblideu de la plaça Vila de Madrid, on hi ha la necròpolis romana, i el Pati Llimona.

 Davant del número 10 del mateix carrer, una pedra de molí ens marca el punt més alt de la ciutat romana, el Mont Taber, de poc més de 16 metres d'alçada.

Publicitat
  • Restaurants
  • Mediterrània
  • Sant Antoni
  • preu 2 de 4

Què és? Una ruta pel barri visitant els bars, ideals per practicar la religió de l'aperitiu.

Per què cal anar-hi? A Sant Antoni trobareu un munt de llocs interessants –tradicionals i més moderns– on menjar i beure. Alguns exemples per guiar-vos pel camí: El Celler d'en Rafel (podeu començar amb un bon esmorzar de forquilla i ganivet i seguir amb un vermut regat amb vermut casolà i tapes de tota la vida), el Bar Calders (la seva terrassa és una de les joies del barri), Els Sortidors de Parlament (amb una molt bona selecció de vins catalans i internacionals a bon preu) o Casa Lucio (per a els més sibarites).

  • Restaurants
  • Snack bar

Què és? Hi trobareu xurros prims i gruixuts, naturals i farcits, i algunes modalitats la mar d’originals com els xurros farcits amb dulce de leche o amb frankfurt. Tot això, a més d’un assortiment de croquetes, bunyols, patates, cotnes i altres delícies.

Per què cal anar-hi? És el lloc on les teves cames et porten sense voler quan surts de festa per la zona, ja tornis del Vinilo, del Trauma o d’una rave, en aquells moments de la nit (de la matinada?) en què el cos et demana una injecció dolça.

Publicitat
  • Llocs d'interès
  • Llocs i edificis històrics
  • Gràcia
  • preu 1 de 4

Què és? Una manera de conèixer el modernisme, menys turística.

Per què cal anar? Donem per fet que, tant si sou de Barcelona com a turistes, haureu visitat els grans edificis modernistes de la ciutat: Sagrada Família, Pedrera, la Casa Batlló, Park Güell... però heu de saber que una altra ruta modernista és possible. L'Institut de Paisatge Urbà ha comptabilitzat fins a 2.200 edificis 100% modernistes o amb decoracions d'aquest corrent, així que imagineu-tot el que està al vostre abast! Us recomanem la Casa Vicens, l'Hotel Espanya, la Casa Thomas o la Casa Planells. Sempre és una bona idea aprofitar el festival 48 hores Open House per veure edificis que normalment tenen les portes tancades!

Anar a la Cova Fumada abans que s'ompli de turistes
  • Restaurants
  • La Barceloneta
  • preu 1 de 4

Què és? El bar de tapes taverna, quinta essència de la Barceloneta. Va obrir l’any 1944, i la seva portalada sense cartell és tan local com universal.

Per què cal anar-hi? S’hi amaga la fórmula de la bomba –l’única tapa original de Barcelona, barreja magistral de patata i carn amb salsa picant i allioli– i una pissarra amb delícies del mar (aquells retalls de pop!) i de sofregit, com un brutal capipota. Sense reserva: els turistes hi fan cua, els d’aquí sabem que t’hi asseus, a tot tardar, a quarts d’una. 

Publicitat
Buscar la benedicció del Pantocràtor
  • Museus i institucions
  • Art i disseny
  • Sants - Montjuïc

Què és? El Museu Nacional d'Art de Catalunya.

Per què cal anar-hi? No us podeu perdre la col·lecció d'art romànic (segles XI-XIII) amb murals i el fons de pintures sobre taula més nombrós i antic d'Europa. Al setembre de 2014 es va reobrir la planta d'Art Modern, que arriba fins als anys 50 i on trobareu representants de totes les disciplines: escultura, pintura, fotografia, cartellisme, cinema, arquitectura i arts decoratives.

No t'ho perdis: La pujada des de la plaça d'Espanya val la pena, perquè des del museu teniu unes vistes precioses d'aquesta part de la ciutat i perquè el Palau Nacional, edifici emblemàtic de l'Exposició Internacional de 1929, és important per si sol.

  • Sales de cinema
  • El Raval

Què és? És l'arxiu cinematogràfic de la Generalitat de Catalunya, que treballa per a la conservació i la difusió de pel·lícules i obres audiovisuals.

Per què cal anar-hi? Des que va baixar al Raval, la Filmoteca s'ha convertit en un formiguer en què es dóna cita el cinèfil curiós, el modernet que sap el que li convé i el veterà que encara es pirra pels déus del Hollywood clàssic. Té dues sales, així que hi ha on escollir.

Publicitat
Fer una xocolata calenta al carrer Petritxol

35. Fer una xocolata calenta al carrer Petritxol

Carrer Petritxol
Què és? És un estret carrer del barri Gòtic, que va a parar a la plaça del Pi i que és famosa per les seves xocolateries.



Per què cal anar-hi? Hi ha moltes granges de tota la vida a Barcelona, però el carrer Petritxol s'ha fet famós perquè allà és on estan dues de les més mítiques: La Pallaresa i Dulcinea. Les cues –i l'aroma– us marcaran el camí. A l'hivern és especialment agradable despullar-se de l'abric i escalfar-se el cos amb dolços i xocolata desfeta.



No t'ho perdis: Els suggeriments són variats, però us recomanem que mulleu el xurro, o la porra, en una exquisida xocolata desfeta o en un suís.

  • Música
  • Festival de música

Què és? Durant l´any, Barcelona acull festivals de música d'estils molt variats.

Per què cal anar-hi? Si teniu pressupost i energia suficient, us desafiem que aneu als tres grans festivals musicals que acull Barcelona amb el bon temps: Sónar, Primavera Sound i Cruïlla. Diferents entre ells –en concepte i repertori– però amb alguna cosa en comú, són 'the place to be'.

Publicitat
  • Cine

Què és? Al llarg de l'estiu hi ha moltes oportunitats per veure una pel·lícula a l'aire lliure: Pantalla Barcelona, el Sala Montjuïc, Pantalla Pavelló o el Cinema Lliure a la Platja.

Per què cal anar-hi? Ens agrada el cinema i ens agrada l’estiu. Barcelona està plena de plans, fins i tot quan fa calor, i encara que hi hagi pel·lícules que hagueu vist, sempre és una bona idea tornar-les a veure en un entorn immillorable!

  • Botigues
  • Fort Pienc

Què és? El Mercat de Bellcaire és un dels mercats d'antiquaris més veterans d'Europa.

Per què cal anar-hi? Un cop impresionats per la coberta ondulant de Fermín Vázquez, fiqueu-vos en matèria. L'activitat dels Encants s'organitza en carrers on es pot trobar des de botigues d'antiguitats o bicicletes fins llocs de bricolatge, i una planta baixa, la plaça, on té lloc la subhasta i venda de peces úniques, des d'una màquina de cosir Wertheim a números vintage de 'L'Illustration'.

Publicitat
  • Què fer
  • Concerts

Què és? La Festa Major de Barcelona, que arriba cada any el 24 de setembre!

Per què cal anar-hi? La Mercè és una i és moltes. La del Piromusical, les arts escèniques, la dels concerts del BAM la que està pensada per als més petits. La tornada a la rutina es fa menys dura si penses en que teniu uns dies més plens d'excuses per passar-vos-ho bé!

Escoltar el Cant de la Sibil·la a Santa Maria del Mar

40. Escoltar el Cant de la Sibil·la a Santa Maria del Mar

Què és? Interpretació del Cant de la Sibil·la a Santa Maria del Mar, abans de la Missa del Gall.



Per què cal anar-hi? És una activitat per als creients i per als no creients. És un dels actes més tradicionals de la nit de Nadal catalana i balear. La Sibil·la, una jove vestida de blanc, s'obre pas fins a l'altar, i canta acompanyada de l'orgue; els acords de la melodia gregoriana s'eleven fins a les altures de la basílica, i els presents, una curiosa barreja de gent d'orígens i condicions diferents, escolten en silenci el relat sobre el judici final.


Si Santa Maria del Mar ja impressiona quan està buida, durant aquesta celebració se us posaran els pèls de punta.

Publicitat
Sentir les mil cares del Gran Teatre del Liceu
  • Música
  • Espais musicals
  • El Raval

Què és? El teatre d'òpera de Barcelona, amb moltes etapes i facetes diferents.

Per què cal anar-hi? És un emblema de la ciutat. A més, cada vegada s'adapta més a totes les butxaques i edats amb el Liceu Under 35! Ni els incendis ni les crisis econòmiques han pogut acabar amb l'esperit i l'esplendor del Liceu. Des de la seva inauguració i durant gairebé un segle, el Liceu va ser el punt de referència, de confluència i d'expansió de la vida artística, social i política de Barcelona i el termòmetre de les seves etapes d'esplendor, de desenvolupament i de decadència. Després de l'incendi de 1994, la sala de l'auditori es va reedificar reproduint fidelment l'aspecte que tenia la sala el 1909, però amb algunes millores.

  • Què fer
  • Barcelona

Què és? Barcelona té racons molt autèntics i antics, però també llocs on veure i experimentar amb la tecnologia punta: el centre d'arts digitals Ideal Barcelona porta les últimes exposicions immersives i realitat virtual, el restaurant d'intel·ligència artificial Nüa Smart Restaurant et serveix els plats amb un robot i el Cosmocaixa s'omple d'exposicions i experiències sobre ciència. Fins i tot podeu jugar a un videojoc amb realitat virtual!

Per què cal anar-hi? Barcelona és una ciutat que mira al món i que atrau tecnologia i progrés. A més, l'Ideal és un exemple de transformació: situat en un antic cinema del Poblenou que després va funcionar com a plató de televisió, el projecte distingeix entre l'espai dedicat a les experiències immersives i la realitat virtual.

Publicitat
  • Restaurants

Què és? Gràcia és un dels barris més animats de Barcelona perquè té tantes places que t'hi entrabanques. I no unes places qualsevols, sinó places amb restaurants i bars: la plaça del Sol, del Diamant, de la Vil·la, Virreina, Revolució... trobar taula a vegades és missió impossible, però a Gràcia sempre hi ha lloc per a tothom!

Per què cal anar-hi? Per fer tapes, l'aperitiu o entaular-se; per menjar per quatre duros o amb estovalles fines; cuina tradicional o creativa... A Gràcia s'hi menja molt i molt bé i aquí teniu una selecció dels millors llocs!

 

  • Llocs d'interès
  • Parcs i jardins
  • Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes

Què és? La serra de Collserola s’alça com a talaia enmig de l'àrea metropolitana de Barcelona. Un magnífic massís, proper, familiar i valuós, que esdevé un privilegi per a la gran població que viu al seu voltant. 

Per què cal anar-hi? Perquè són més de 8.000 ha d’espai natural preservat, on predominen els espais forestals però amb una varietat de formacions vegetals que li confereixen una valuosa diversitat biològica. Collserola també és un espai de descoberta i d’aprenentatge, de trobada i de lleure. Fins i tot podeu anar a fer un vinet a Can Calopa!

Publicitat
  • Música
  • Espais musicals
  • El Gòtic

Què és? El Jamboree és una de les sales de concerts més mítiques de la plaça Reial, però també hi ha el Freedonia -un dels més mítics del Raval- i 23Robadors, on s'hi lliga, tiren bé el gintònic i sovint tenen alguna cosa de picar.

Per què cal anar-hi? Tenen una programació molt interessant i amb festes regulars cada setmana. Els aficionats al jazz han vist al Jamboree a grans noms internacionals com Bill Coleman, Chet Baker, Lou Bennet, Kenny Clarke i Dexter Gordon. A Robadors23 hi trobareu una família disfuncional i acollidora, i a Freedonia una associació cultural.

Veure les vistes des del Turó de la Robira
  • Museus i institucions

Què és? Popularment n'hi diuen 'els búnquers', però realment és el Turó de la Rovira, i tindreu una vista de 360º de la ciutat. A més, Barcelona té d'altres miradors naturals: podeu pujar per la carretera de la Rabassada o la carretera de les Aigües i parar en algun mirador!

Per què cal anar-hi? A dalt del turó de la Robira hi havia un antic assentament ibèric abandonat, l’impuls de la Barcelona moderna i contemporània va anar transformant el paisatge del turó, que es va convertir en terreny de conreu de garrofers, ametllers i vinya, i més tard en un espai poblat de cases d’estiueig i de casetes amb jardí, en algunes zones del qual també s’explotaven materials de construcció (pedrera de Can Baró) i posteriorment s’emplaçaven serveis de ciutat, com el dipòsit d’Aigües de Barcelona o les actuals antenes de telecomunicacions. El Museu ha volgut posar en valor tots aquests pòsits històrics i patrimonials.

Publicitat
  • Esports
  • Les Corts

Què és? L'equip femení del club barceloní ho està petant i té la millor jugadora del món Alexia Putellas.

Per què cal anar-hi? De moment no juguen al Camp Nou -on també podeu anar a veure un partit del masculí!-, sinó a l'estadi Johan Cruyff. Aneu-hi perquè haureu presenciat un dels moments històrics més importants del club. Fa temps que ho fan molt bé, i per fi se'ls hi reconeix!

  • Què fer

Què és? Sant Jordi és la festa predilecta de molts catalans perquè no hi falta mai de res. Té flors, llibres, amor, passejades per la ciutat i coincideix perfectament amb l'arribada de la primavera.

Per què cal anar-hi? Més enllà de regalar roses i llibres, a la ciutat s'han organitzat diverses activitats per celebrar Sant Jordi i la cultura tant el 23 d'abril com els dies previs i posteriors. Abans, però, assegura't que saps on comprar la rosa més bonica, on trobar un restaurant romàntic per celebrar la Diada o quins són els llibres recomanats pel Sant Jordi d'enguany.

Publicitat
  • Què fer

Què és? Un carrer de l'Eixample on cada vegada ens agrada més anar-hi!

Per què cal anar-hi? Connectant la Nova Esquerra de l’Eixample -el millor barri del món el 2020!- i el modern i prometedor Sant Antoni, aquest carrer té tot el que hem somiat. Les seves llibreries -com La Prole, especialitzada en gènere i feminisme o la Terranova artística i moderna- mai estan massa allunyades dels llocs per assaborir menjar deliciós. L'oferta és diversa, des de La Desayunería (per als esmorzars i els amants del bruch) fins a les tapes clàssiques del Bar Ramon, passant pel preciós Bar Alegría, famós per la seva truita amb tòfona i els còctels d'autor del Bar Rosso. Compte Borrell també aplega pilars comunitaris com el Centre LGBTI de Barcelona o el mercat de Sant Antoni. Darrerament, el carrer ha tingut una mica de resplendor, ja que s'ha convertit en vianants en algunes zones que s'han omplert d'arbres, bancs i taules d'escacs. Plens de coses per fer i veure, lliures de contaminació i també de llocs per relaxar-se, ens agradaria que altres carrers segueixessin els passos de Borrell: animar-se i mantenir-se habitable.

  • Què fer
  • Festivals

Què és? Sant Joan, l'arribada de l'estiu... és igual com li diem, però tots sabem que la nit del 23 al 24 de juny és una nit especial i que s'ha de celebrar com mana la tradició!

Per què cal anar-hi? Barcelona es prepara per celebrar revetlles, fogueres, tallers i tota mena d'activitats per celebrar la nit més curta de l'any.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat